Forskningskonsortiet NGTS ledes av NGI og består i tillegg av NTNU, SINTEF/UNIS og Statens vegvesen. Forsøksfeltene vil brukes som feltlaboratorier for uttesting og verifisering av nye, innovative metoder for grunnundersøkelser og forsøksprosedyrer. De fem forsøksfeltene er valgt ut som representative for en type løsmasse, som omfatter:
- bløt leire
- kvikkleire
- silt
- sand
- permafrost (frossen jord)
Grunnet økende interesse for bygging og energiløsninger under arktiske forhold, vil ett av forsøksfeltene etableres i permafrost, hvor prøvetaking, in situ forsøk og laboratorieundersøkelser av frosset jordmateriale er meget utfordrende.
Referanseområder
Ved prosjektets slutt vil forsøksfeltene brukes som referanseområder ("benchmark") som kan benyttes av industri, offentlige byggherrer, forskningsinstitutter og akademia. Data generert ved forsøksfeltene vil kunne brukes for å videreutvikle geotekniske metoder og heve kunnskapsnivået. Feltene vil ha en driftsfase på minst 20 år.
Forskningsprosjektet Nasjonale forsøksfelt for geotesting vil ha nasjonal karakter, med bredt samarbeid innen de geotekniske miljøene i Norge, og med utstrakt samarbeid med de viktigste aktørene utenlands. Investeringen er nødvendig for å kunne utvikle mer kostnadseffektive og bærekraftige løsninger innenfor bygg og anleggs-, samferdsels- og energi-sektorene, og for å redusere farene forårsaket av klimaendringer, flom og skred.
Infrastruktur, som broer, havneanlegg, veier, jernbaner, drikkevanns- og kloakkanlegg, pyloner, rørledninger osv, kan havarere som følge av ekstremvær. Vanskelige grunnforhold er ofte årsaken til forringelse av slike anlegg. Bedre geoteknisk kunnskap og forbedret dimensjoneringsgrunnlag vil bidra til å redusere stadig økende vedlikeholdskostnader.
For å lykkes vil NGTS-satsingen kreve:
- investering i nytt prøvetakings- og feltutstyr
- grundige undersøkelser og studier av jordtypenes materialegenskaper
- utvikling og uttesting av nytt og bedre utstyr
- nye forsøksprosedyrer.
Internasjonalt nettverk
Forskningskonsortiet vil initiere et "International Geo-Test Sites Network", hvor norske brukere vil få adgang til utenlandske forsøksfelt og kvalitetssikrede data. Gjennom nettverket og kompetanseutveksling vil norske brukere få førstehånds kunnskap om nytt utstyr og nye metoder som utvikles av de mest kjente forskningssentra internasjonalt.
Tilgang til datakart
Du kan få tilgang til alle NGTS-data ved å følge to trinn. Først må du registrere deg i systemet på http://www.geocalcs.com/datamap ved å opprette et brukernavn og passord.
Når du er logget på, kan du navigere til "Join Project"-fanen ved først å klikke på "My Projects"-koblingen i øvre høyre hjørne av kartvisningsskjermen.
Skriv deretter inn detaljene i tabellen nedenfor og klikk på "Join Project"-knappen. Brukere kan deretter navigere tilbake til kartvisningen ved å klikke på en lenke i øvre høyre hjørne.
Tilgangskoder og prosjektnavn for å få tilgang til data fra de australske og norske geotekniske forskningsstedene i Datamap-applikasjonen
Værstasjoner og temperaturdata
For å få tilgang til NGI Live for nedlasting av værstasjoner og temperaturdata, vennligst skriv en e-post til priscilla.paniagua.lopez@ngi.no.