Søk

NGI og partnere fikk endelig tilslag på SAFERCLAY om risikometoder for kvikkleireskred

Etter tre søknadsrunder fikk det fireårige forskningsprosjektet SAFERCLAY tilslag i Forskningsrådet. Prosjektet skal utvikle metoder for å vurdere hvordan risiko for skred endrer seg over tid. – Lærdeommen er aldri å gi opp, sier prosjektleder for SAFERCLAY, Jean-Sébastien L'Heureux ved NGI – Norges Geotekniske Institutt.

Publisert 16.12.2024

I SAFERCLAY er canadiske Université Laval og svenske Swedish Geotechnical Institute partnere. ( NGI)

SAFERCLAY er et Kompetanse- og samarbeidsprosjekt, der formålet er å utvikle ny kunnskap og bygge forskningskompetanse som vi trenger for å møte viktige samfunnsutfordringer. Om lag 75 prosent av Norges befolkning bor i områder med kvikkleire. L'Heureux mener det et er viktig at denne forskningssøknaden til slutt gikk gjennom nåløyet hos Forskningsrådet.

– Kvikkleireskred utgjør en betydelig risiko for menneskeliv, infrastruktur, økosystemer og biologisk mangfold. Vi trenger en tilpasset og mer bærekraftig tilnærming til hvordan vi kan håndtere skredrisiko for å bygge og bo i områder med kvikkleire, inkludert anbefalinger for samfunnssikkerhet og økologisk sikkerhet. 

Politisk press for mer kunnskap om kvikkleireskred og risiko

Både Gjerdrumutvalget og Riksrevisjonen har understreket betydningen av mer forskning for bedre å kunne håndtere risiko knyttet til kvikkleireskred. Tross behovet har det vist seg svært vanskelig å få midler til å forske på naturfarer som kvikkleireksred, en utfordring som NGI har pekt på i medieutspill og i dialoger med Norges forskningsråd (NFR) .

– Jeg tror vi har klart å påvirke Forskningsrådet. De har endret litt på utlysningen, slik at den i større grad treffer et prosjekt som SAFERCLAY. Det er flott å se at NFR nå har mer fokus på natufareproblematikken enn før sier L'Heureux.

Bredt uvalg av partnere

En forutsetning for et Kompetanse- og samarbeidsprosjekt er samarbeid mellom forskningsmiljøer og relevante aktører utenfor forskningssektoren. SAFERCLAY har til sammen 12 partnere, fordelt på forskning, rådgivning, næringsliv og forvaltning. Samarbeidspartnerne er: 

NVE, som har ansvaret for å forvalte forebygging av kvikkleireskred, Statens Vegvesen, som har ansvar for å følge opp nasjonale oppgaver for hele veitransportsystemet, BaneNor, som forvalter viktig infastruktur og rådgivningsselskapet Multiconsult. Sarpsborg, Lillestrøm og Melhus representerer kommunesektoren. NGI, NTNU og Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) representerer forskningssektoren her hjemme. 

I tillegg til Norge utgjør kvikkleireskred en risiko også for Canada og Sverige. I SAFERCLAY er canadiske Université Laval og svenske Swedish Geotechnical Institute partnere. 

Oppstartsmøte i februar 2025

Prosjektet starter nå og vil vare ut oktober 2028. 

– Vi planlegger et større oppstartsmøte i form av en workshop med alle partnere i Oslo i februar 2025. Workshopen vil sikre at alle partnere får god oversikt over SAFERCLAYs mål, innhold, deltagere og gjennomføringsplan. Det blir også tid til gruppearbeid og diskusjoner for å jobbe i detalj med hver arbeidspakker. Vi ser fram til å sette i gang med prosjektet, sier L'Heureux. 

Portrettbilde avJean-Sébastien L'Heureux

Jean-Sébastien L'Heureux

Avdelingsleder Naturfare - Trondheim jean-sebastien.lheureux@ngi.no
+47 971 20 860